WP_20160906_17_54_44_Pro_1_1.jpg
Initiatief nieuws
14/04/2017

Ontwikkeling circulair model

Steun van MAEX

Community Plastics is een innovatief project waarin bewoners van Rotterdam samen plastic recyclen en met elkaar de openbare ruimte verbeteren. Ter plekke wordt het plastic verwerkt tot nieuwe, relevante producten voor de wijk en daarbuiten. Hierbij werken we aan een schonere wijk en wereld, verbetert de sociale cohesie in de wijk en creëren we kansen voor buurtbewoners.


Eind 2016 heeft Community Plastics een bijdrage ontvangen van MAEX. Dit heeft ons enorm geholpen. De uitdaging voor Community Plastics is om financieel zelfstandig te worden. Om hier een antwoord op te vinden hebben we samengewerkt met een bedrijfsstrateeg en een model ontwikkeld waarbij het ingezamelde plastic in twee stromen wordt opgedeeld:

  • een deel van van het ingezamelde plastic wordt op niet-commerciële wijze gebruikt voor producten in de wijk.
  • het restant wordt verwerkt tot commerciële producten (zoals gevellogo’s, “Rotterdamse onderzetters” voor de horeca, plantenbakken of plaatmateriaal voor meubelmakers). Deze producten worden verkocht en leveren een inkomstenstroom voor Community Plastics op.

Op deze manier kunnen we werken aan het verbeteren van de wijk en tegelijkertijd een duurzaam verdienmodel voor de organisatie opzetten.


Voorheen hebben we voornamelijk ingezet op producten voor in de wijk. Met de verdeling in twee stromen plastic (niet-commercieel vs commercieel gebruik) ontstaat een circulair business-model dat Community Plastics meer kansen biedt om financieel stabiel te worden.


Bekijk profiel