WP_20160906_17_54_44_Pro_1_1.jpg
20/03/2017

Dag van het Geluk

Vandaag, op de internationale dag van het geluk, aandacht voor een paar mooie geluksinitiatieven.

De Geluksroute gaat uit van de kracht van delen, brengt ons (weer) in contact met wat we in overvloed hebben, en verbindt bewoners van een stad op een positieve en inspirerende wijze. Bij In de buurt van geluk wordt hard gewerkt om van Ijburg de gelukkigste wijk van Amsterdam te maken. AlzheimerMuziekGeluk is voor iedereen die het leven van iemand met Alzheimer gelukkiger wil maken. En in Rotterdam wordt gewerkt aan het eerste Gelukshuis van Nederland, Een plek waar je leert om gelukkig(er) te worden, maar ook een plek waar projecten en initiatieven mogen ontstaan waar mensen gelukkig van worden.

Op de dag van het geluk kijken we iets verder dan het Bruto Nationaal Product. Nederland behoort al jaren tot de gelukkigste landen van de wereld. En dat is niet alleen te danken aan onze economische welvaart, en goede publieke voorzieningen. Dat is ook te danken aan die vele mooie initiatieven die vanuit de samenleving ontstaan, en ieder een steentje bijdragen aan het welzijn van ons allemaal.

We zijn gewend alles uit te drukken in euro’s: de kosten van zorg, de “schade” aan de economie door een stroomstoring of verkeersongeluk. Maar geluk laat zich niet in euro’s meten. Daarom is de waarde van de sector van maatschappelijke initiatieven moeilijk transparant te maken. Ze verbinden mensen. Ze dragen bij aan ons geluk, aan werkgelegenheid, aan zorg, aan het vergroenen van de buurt. Ze zorgen voor meer sociale cohesie en veiligheid in de wijk. Ze helpen mensen die om welke reden dan ook moeilijk meekomen. Maar niet alleen hen. Ze dragen bij aan het welzijn en geluk van ons allemaal. Benieuwd hoe de sector van initiatieven ons dagelijks leven beïnvloedt? Volg een dag in het leven van Judith.

Benieuwd naar hoe de sector van initiatieven bijdraagt aan het Bruto Nationaal Welzijn? Lees het in de Maatschappelijke Stand van het Land.

De kracht van onderop is nog veel te weinig zichtbaar. Als we allemaal meer gaan zien welke waarde wordt geleverd, en meer leren samenwerken met maatschappelijke initiatieven, kunnen we bouwen aan een nog gelukkiger Nederland. Benieuwd hoe dat eruit zou kunnen zien? Krijg een sneak preview in de MAEXrede.