Scheveningse Luikjes

Initiatief van de maand!

21 luikjes schenken tijd een aandacht aan senioren op Scheveningen

Stichting Sociale Luikjes start vrijdag 1 december met de Scheveningse Luikjes; 21 luikjes op een grote levensgrote adventskalender met achter ieder luikje activiteiten die tijd en aandacht schenken aan senioren op Scheveningen. 

Waar Stichting Sociale Luikjes vorig jaar stads breed inzette, richt het initiatief zich dit jaar specifiek op Scheveningen. In dit stadsdeel van Den Haag, waar veel persoonlijk contact is, leven toch nog veel senioren in eenzaamheid.

Madelon Vink en Else Kodde, initiatiefneemsters van Stichting Sociale Luikjes, zetten zich in om tijd en aandacht aan deze groep te schenken. Dit doen zij met 21 Scheveningse Luikjes, met achter ieder luikje kleine projecten op lokaal niveau om tijd en aandacht te geven. De kracht van dit mooie initiatief ligt op persoonlijk contact, enthousiasme en impulsen. Zo geven zij kracht aan bestaande projecten en vebinden, onder andere door hun eigen zakelijke netwerk in te zetten, diverse partijen in de stad, die duurzaam tijd en aandacht aan eenzaamheid willen schenken

Partijen zijn oner andere de online supermarkt Picnic. Picnic brengt in Den Haag online bestelde boodschappen bij mensen thuis. Ook zij doen mee aan de Scheveningse Luikjes met hun inzet van tijd en aandacht voor senioren. Zo halen zij met hun Picnic busjes senioren op en brengen hen gratis naar het Cool Event, de ijsscultpturen expositie op de Boulevard van Scheveningen.

Ook het Kurhaus is verbonden aan de luikjes. In de Wellness van dit Scheveningse hotel wordt aquajogging voor senioren aangeboden. De Wellness, die 1 jaar bestaat, was van plan om meer te doen voor senioren. Madelon en Else zagen een mooie kans voor verbinding met de Scheveningse Luikjes en maakten een koppeling tussen het Kurhaus en HWW Zorg. Ouderen van verzorgingstehuis De Eshoeve kunnen nu op 8 december aan een gratis proefles aquajoggen in het Kurhaus meedoen. HWW Zorg neemt van tevoren healthchecks af om te garanderen dat de deelnemende ouderen fit genoeg zijn. Als de sportles goed bevalt wordt gekeken hoe deze activiteit maandelijks wordt voortgezet.

Doel van Scheveningse Luikjes is dat dit niet eenmalig is maar verduurzaamt in de tijd. Zo wordt voor iedere activiteit gezocht naar een manier om te continueren zodat eenzaamheid onder senioren daadwerkelijk wordt teruggedrongen en het niet bij een eenmalige leuke activiteit blijft.

Vanaf vrijdag 1 december wordt iedere dag een luikje op de kalender geopend. Kenmerkend voor het ‘persoonlijke’, ‘kleine’ en ‘lokale’ waar Scheveningse Luikjes voor staat is dat het eerste luikje van de kalender ceremonieel wordt geopend door Arie. Arie (82 jaar) brengt nog iedere dag met zijn eigen auto de post rond tussen vier buurthuizen in Scheveningen. Hij zit in de haarvaten van het stadsdeel kan vanuit die rol senioren betrekken bij de activiteiten van de Scheveningse Luikjes.

Stichting Sociale Luikjes ontwikkelt duurzame concepten, in co-creatie met bedrijven en organisaties, om kwetsbare groepen in de samenleving erbij te betrekken. De oprichters doen dit met passie en maatschappelijke betrokkenheid.

Stichting Sociale Luikjes hoopt over 5 jaar te zijn doorgegroeid, met landelijke initiatieven, waarbij koppeling is gemaakt met een groot fonds. Om deze professionaliseringsslag te maken en zich daarmee ook duurzaam te verankeren in Den Haag, heeft Stichting Sociale Luikjes in oktober 2017 een MAEX Impuls Den Haag ontvangen. Hiermee werden de oprichtingskosten van de stichting gefinancierd en kon de basis worden gelegd voor expertise op het gebied van fondsaanvragen.

Wilt uw bedrijf zich inzetten voor projecten die een maatschappelijke impact generen? Of meedoen met dit mooie initiatief en daarmee tijd en aandacht schenken aan senioren? Neem dan persoonlijk contact met Else of Madelon om uw verhaal te delen. Voor meer informatie over Scheveningse Luikjes kijk op het MAEX profiel.  


Bekijk profiel