De Roek Zorgbedrijf

Initiatief van de maand!

Deze maand uitgelicht als initiatief van de maand september: De Roek Zorgbedrijf.

Midden op de Veluwe, in de bossen van Otterlo, runnen Hanneke en Jos twee bedrijven; De Roek Vakantiebungalows en sinds 2006 ook De Roek Zorgbedrijf. Bij dit zorgbedrijf werken 35 mensen met een verstandelijke beperking en jongeren die jeugdhulp ontvangen. De twee bedrijven zijn goed te combineren. Zo bieden de vakantiebungalows werkgelegenheid voor het zorgbedrijf. Een team van het zorgbedrijf zet zich onder andere in voor de linnenservice, afvalinzameling, aanlevering van haardhout en plukt bloemen uit de pluktuin voor boeketten in de bungalows.

Naast de werkzaamheden rond de bungalows, werken teams van het zorgbedrijf ook op de kinderboerderij van De Roek, als hondenuitlaatservice voor de mensen uit het dorp en aan het groenonderhoud zowel op eigen terrein als in het dorp. Dit alles gebeurt onder begeleiding van 6 professionele medewerkers die bij De Roek in dienst zijn. Door de werkzaamheden ontstaat actief maatschappelijke integratie. Zo voeren de mensen van het zorgbedrijf ook samen met gasten die in de bungalows verblijven de dieren van de kinderboerderij. Dit bevalt goed, zo blijkt uit het grote aantal vaste gasten dat jaarlijks terugkeert voor vakantie op De Roek.

Jos en Hanneke zetten zich hard in voor duurzaamheid van het bedrijf. Zo wordt met 132 zonnepanelen in 80% van de eigen elektriciteit voorzien en wordt gebruik gemaakt van een elektrische auto voor het ophalen en thuisbrengen van de mensen die bij het zorgbedrijf werken. De maatschappelijke waarde van De Roek gaat echter ook de grens over; met de maaltijdservice voor de bungalows helpt De Roek namelijk een project in Bolivia. 20% van de opbrengst van de maaltijdservice gaat naar Bolivia Buen Apetito, een project waar jongeren worden opgeleid tot kok en hen wordt geleerd te koken met lokale producten.

Centraal op het terrein staat het duurzame en multifunctionele gebouw, De Hop. In de toekomst hopen Jos en Hanneke hier het winkeltje met biologische droogwaren uit te breiden, lezingen in dit gebouw te verzorgen en eventueel yogalessen aan te bieden. Er zijn nog veel meer mooie plannen om De Roek door te ontwikkelen maar daarvoor is het wel belangrijk dat de gemeente ook meewerkt. Zo heeft de gemeente het plan een naastgelegen voetbalveld zonder overleg of aankondiging de bestemming woningbouw te geven. Zonde als een initiatief zoals De Roek waarbij zoveel meervoudige welzijnswaarde wordt geleverd niet de kans krijgt om mee te denken bij de ontwikkeling van dit terrein.

De systemen werken ook op het gebied van de zorgadministratie niet helemaal mee. De focus zou meer op de zorg kunnen liggen maar er is  een hoge administratieve last die dat tegen gaat. Toch geeft Hanneke aan dat de samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank goed gaat en dat bijvoorbeeld dagelijkse rapportages ook belangrijk zijn. ‘De ondoorzichtigheid van de systemen van het verantwoording afleggen geeft alleen het gevoel dat je het fout doet. Het zou dus fijn zijn als dit transparanter zou zijn’.

Wil je meer weten over De Roek Zorgbedrijf? Bekijk dan hun profiel op de MAEX via onderstaande button: 

Bekijk profiel