Het Danspaleis - Tankstation van levensvreugde

Initiatief van de maand!

‘Het Danspaleis; de ouderwets gezellige disco voor ouderen!’ zo luidt het MAEX profiel van dit mooie initiatief. Frédérique Arnold, pr en communicatie medewerker bij het Danspaleis, vertelt in een kort interview over deze sociale onderneming die als doel heeft om heel Nederland te laten dansen.

In 2004 werd initiatiefneemster Suna Duijf, die op dat moment als dj in clubs zoals Paradiso in Amsterdam en op festivals draaide, door een vriendin gevraagd om platen te draaien op de verjaardag van haar moeder. Een heel andere doelgroep die ook om heel andere muziek vraagt. Samen werd aan de keukentafel bepaald welke hitjes van vroeger ze hiervoor uit de kast zouden halen. Een groot succes zo bleek; vanaf de eerste plaat stond jong en oud met elkaar te dansen.

In 2012 werd dan ook de stichting het Danspaleis opgericht. Dit dansende ‘circus’ reist heel Nederland af en strijkt neer op locaties als zorginstellingen maar ook vaak in buurtlocaties als Huizen van de Wijk. Met een bus gevuld met platen en decoratie verzorgt het Danspaleis een evenement geheel in stijl van de jaren ’40 / ’50. De ruimte wordt in een mum van tijd omgetoverd tot balzaal met een rijdend discomeubel, glimmende dansvloer en rood velours tafelkleden. Rollators worden geparkeerd en dansende gastheren en -vrouwen nemen de jassen aan en gaan rond met de advocaatjes en hapjes.

Via lokale media toegespitst op de doelgroep, voornamelijk wijkkranten, radio en flyers, wordt de komst van een Danspaleis in een buurt gecommuniceerd. Maar Danspaleizen zijn niet alleen voor ouderen bedoeld. Het gaat juist ook om de waardevolle verbinding tussen de generaties die met het dansen tot stand komt. Zo’n 150 tot 200 vrijwilligers zetten zich in voor het initiatief. Zij gaan mee naar de feesten en vragen ouderen ten dans. Hierdoor komen ouderen in beweging, zowel fysiek als sociaal. Dansen is daarbij hét middel dat zorgt voor de verbinding. Frédérique verwijst in het interview dan ook naar het Danspaleis als het ‘tankstation van levensvreugde’.

Op dit moment worden jaarlijks zo’n 130 Danspaleizen georganiseerd. Hiervoor zetten zich naast het grote aantal vrijwilligers ook ruim 20 freelancers in voor de organisatie. Om door te groeien en te komen tot een duurzaam financieel model, wordt nu ook gefocust op de verbinding van bedrijven aan het Danspaleis. Zo kunnen bedrijven Danspaleizen financieren en daarmee bijdragen aan de maatschappelijke waarde die wordt geleverd. Ook organiseert het Danspaleis danslessen en workshops ‘hoe maak je contact met ouderen’ waarbij groepen uit het bedrijfsleven getraind worden om ouderen weer in beweging te krijgen en in contact met anderen te laten komen.

In maart 2016 is, naast de Danspaleizen, in Amsterdam en Rotterdam gestart met een mobiele huiskamerdisco; ‘Een Praatje en een Plaatje’. Ook dit staat in het kader van het in beweging zetten van ouderen. Doordat ouderen tegenwoordig langer zelfstandig thuis blijven wonen en daarbij vaak minder mobiel zijn, wordt hun sociale kring kleiner. Vanuit het Danspaleis gaan vrijwilligers bij deze ouderen thuis op bezoek. Met een draagbare platenspeler en koffer vol platen (de inhoud van de singletjes in deze koffers variëren in muziekstijl; van rock-en-roll tot Nederlandstalig tot jazz) ontstaat het contact tussen de oudere en de vrijwilliger. Wanneer er interesse is, bezoeken zij samen een Danspaleis in de buurt waar ze andere buurtgenoten en vrijwilligers ontmoeten.

Wil jij je ook inzetten voor het Danspaleis bijvoorbeeld door je handen uit de mouwen te steken of door met jouw bedrijf een Danspaleis mogelijk te maken of op andere manier bij te dragen aan dit mooie initiatief? Neem dan contact op met Frédérique via frederique@hetdanspaleis.com of op 06 40 09 82 67. 


Foto: Tara Fallaux
Foto bovenaan: Anne Smeets

Bekijk profiel