Stichting echtWaar

Initiatief van de maand!

Stichting echtWaar is een werkplaats keramiek en textiel voor mensen met een arbeidsbeperking. Wie in deze lichte ruimte binnenstapt, wordt meteen met veel enthousiasme ontvangen en voelt gelijk de positieve energie die hier gecreëerd wordt.

De kleinschalige werkplaats biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking en mensen die om een andere reden (nog) geen plek op de reguliere arbeidsmarkt hebben gevonden (indicatie WMO, PGB, WLZ). Sommige mensen komen bijna iedere dag, anderen komen een paar dagdelen per week. Dertien medewerkers werken op dit moment met veel passie en plezier in de werkplaats en samen maken zij onder meer tassen, schorten en mokken met de Dom van Utrecht erop. Deze producten worden verkocht in de werkplaats, op markten en in winkels. Sinds kort ook bij de VVV in de binnenstad van Utrecht.

echtWaar biedt de mensen die er dagbesteding volgen structuur en regelmaat in hun leven, en laat zien dat zij  aantoonbaar bijdragen aan de samenleving. Dit verhoogt hun eigenwaarde, ze stralen en zijn met recht trots op de producten die met elkaar gemaakt worden. Ook voor de omgeving heeft echtWaar waarde, het neemt druk weg bij de familie en vrienden die mantelzorg verlenen.

Iedereen kan bij echtWaar voor €50,- een strippenkaart kopen om gebruik te maken van de ruimte, het gereedschap en de vakkennis van Loes en Irma, de twee bevlogen initiatiefneemsters van echtWaar. Dit zorgt voor contact tussen de gebruikers van de strippenkaart en de medewerkers van echtWaar en zo worden maatschappelijke drempels tussen deze groepen verlaagd.

Bij echtWaar wordt veel gewerkt met keramiek en textiel. Daarom is er altijd behoefte aan deze materialen. Hiervoor is echtWaar grotendeels afhankelijk van partners. Zo worden oude spijkerbroeken aangeleverd door kringloopwinkel Emmaus. Van die spijkerbroeken worden tassen, schorten en kussens gemaakt. Op de weefgetouwen wordt van plastic tasjes lappen plastic geweven waar weer boodschappentassen van worden gemaakt. Regelmatig komen mensen bij de werkplaats langs om hun voorraad te doneren of voor een praatje, de koffie staat altijd klaar bij echtWaar.

Loes had een keramiekatelier bij een grote zorginstelling, maar deze werd door bezuinigingen voortvloeiend uit de Wmo gesloten. Samen met Irma is Loes daarom in januari 2015 echtWaar begonnen. Sinds het begin van dit jaar is Ruth in vaste dienst, maar voor de rest draait echtWaar voornamelijk op de inzet van vrijwilligers, vrienden en familie. 

De inkomsten van echtWaar komen zowel uit indicatiegelden als uit de opbrengst van de verkoop van de producten. In 2016 was de verhouding hiertussen ongeveer 80 om 20, 80% indicatiegelden en 20% verkoop. De verwachting is dat deze verhouding in de toekomst zo zal blijven. Het salaris van Loes en Irma wordt bepaald aan de hand van wat aan het eind van de maand over is. Meer mensen zou ook meer indicatiegelden betekenen en daarnaast zou de groep ook meer en grotere opdrachten aankunnen. Dit zou de financiële situatie wat stabieler maken. Vooruitkijkend naar de toekomst zien Loes en Irma echter geen grote groei voor zich. Zij vinden het juist belangrijk dat echtWaar zijn zelfstandige karakter blijft behouden en dat zijzelf dichtbij de werkvloer blijven.

echtWaar staat sinds kort op de MAEX en heeft hierdoor haar MAEX-profiel nog niet ingezet. Irma en Loes zijn aanwezig bij de lancering van de MAEX Utrecht op 19 mei om daar in contact te komen met andere Utrechtse initiatieven en interessante potentiële partners.

Wil jij meer weten over dit mooie initiatief, of kun jij voorzien in het leveren van materialen? Kijk dan op hun MAEX-profiel om in contact te komen met deze gepassioneerde initiatiefnemers of ga langs bij de werkplaats! 

Bekijk profiel