Sport Club Academy

Initiatief van de maand!

Bouwen aan je toekomst met de Sport Club Academy!

Werff Thomas, actief lid en trainer bij tafeltennisvereniging VVV in Leidschendam, en daarnaast initiaitefnemer van de Sport Club Academy vertelt in dit interview over het dit mooie opleidingsinitiatief. Een initiatief dat hij startte omdat veel jeugd van de vereniging interesse had om als trainer aan de slag te gaan bij de sportclub. Zo kwam hij op het idee hen daarin te coachen door kleine opdrachten te bedenken. Dit sloeg zo goed aan waardoor gekeken werd hoe het plan professioneler uitgerold kon worden, wat er drie jaar geleden in resulteerde dat de Sport Club Academy werd opgericht. De Sport Club Academy laat jongeren door middel van vrijwilligerswerk bij hun sportvereniging vaardigheden opdoen die hen verder helpt bijvoorbeeld door competenties te ontwikkelen met het oog op een toekomstige opleiding.

Tegelijkertijd levert dit de vereniging waardevolle vrijwilligers op. Training geven is één van de modules van de Sport Club Academy, daarnaast zijn er nog vijf modules namelijk; clubhuiszaken, evenementen, marketing pr & communicatie, commissies en ICT. In de sportvereniging wordt gekeken welke leden zich op basis van hun beroep als expert kunnen inzetten in de begeleiding van de jeugd op de verschillende modules. Iedere module is opgebouwd uit diverse niveaus; brons, zilver en goud. Om een niveau succesvol af te ronden en door te stromen naar een volgend niveau kunnen prestatiekaarten worden gehaald. Hiervoor geldt per prestatiekaart een minimum ureninzet en wordt daarnaast door de experts beoordeeld op de bijbehorende competenties.

Het initiatief is na drie jaar al een groot succes en heeft mooie resultaten geboekt. Zo werden in het eerste jaar van het initiatief alleen al door twaalf jongeren prestatiekaarten gehaald. Inmiddels maken vier sportverenigingen gebruik van het concept van de Sport Club Academy; de tafeltennisvereniging, een vollebalvereniging, badmintonvereniging en een dansschool. Niet alleen levert het deze verenigingen enthousiaste en waardevolle vrijwilligers, ook de jongeren hebben er groot voordeel van. Zo kwam één jongere na te hebben deelgenomen aan de trainingsmodule erachter dat hij lesgeven zo leuk vindt dat hij ervoor heeft gekozen om een opleiding aan de Pabo te volgen.

Op dit moment richt de Sport Club Academy zich op jongeren in de leeftijd van 13 tm 18 jaar, maar ook 50 jarigen die (tijdelijk) zonder werk zitten kunnen er veel profijt van hebben om op die manier weer nieuwe competenties te ontwikkelen. Het doorlopen van de academy is ook waardevol voor je cv, experts kunnen namelijk als referentie worden opgenomen om toelichting te geven op de competenties. Toekomstdroom van het initiatief is dat de certificaten en diploma’s die worden verdient daadwerkelijk waardevol worden. Waardoor ze bijvoorbeeld toegang geven tot bepaalde opleidingen of voordelen opleveren bij het solliciteren voor bepaalde functies.

Op dit moment bestaat het wervingsmateriaal, de opdrachten en de beoordelingsformulieren uit papieren exemplaren. Graag zou het initiatief een app ontwikkelen waar alle informatie wordt aangeboden, de opdrachten terug te vinden zijn maar ook de experts beoordeling kunnen geven.

Kan jij of ken jij iemand die wat kan betekenen op dit gebied van de digitale ontwikkeling van de Sport Club Academy? Of ken jij een sportvereniging waar deze aanpak ook mooi bij past? Neem dan contact op voor meer informatie!

Bekijk profiel