Initiatief van de maand

Initiatief van de maand!

Stichting Slimme Boefjes zamelt gebruikte babyspullen in en geeft die een tweede leven. In de Haagse Moerwijk bevindt zich een van de twee werklocaties van dit initiatief. Na een drukke periode voor de stichting is het nu rustiger door de vakantie, en dus tijd voor een interview met dit initiatief van de maand.

Slimme Boefjes werd in 2012 opgericht door Marcus van Beyma en Ingeborg van Kerkhof. ‘Zij ontdekten dat er diverse (aanstaande) ouders rondlopen die door financiële of andere problemen niet zelf aan kleding en bedtextiel voor hun pasgeboren of verwachte kindje kunnen komen, en dat tegelijkertijd veel herbruikbare babyspullen worden weggegooid’, aldus vrijwilliger Kitty Schieck. Zo werd het idee geboren om gebruikte babykleertjes en beddengoed in te gaan zamelen, en daarmee startpakketten samen te stellen voor ouders die deze spullen hard nodig hebben.

Het gaat daarbij om een Start Kid® voor de eerste zes maanden na de geboorte. Kitty legt uit: ‘Juist die periode is erg belangrijk in het kader van de hechting tussen moeder en kind, en zorgen over basisbehoeften als kleding en bedlinnen kunnen dat proces verstoren. Wij proberen met de Start Kid® dus te ontzorgen, want ieder kind verdient een onbezorgde start.’ Herbruikbare babyspullen krijgen kortom een waardevolle tweede bestemming, en verdwijnen daardoor niet onnodig snel in de afvalcontainer.

Startpunt voor elke Kid zijn de 160 inzamelbakken die verspreid over de Randstad te vinden zijn in bijvoorbeeld consultatiebureaus, centra voor Jeugd & Gezin en kinderdagverblijven. Iedereen die kleertjes of bedtextiel over heeft kan het in deze boxen achterlaten, waarna de bakken om de zoveel tijd worden geleegd en het materiaal naar de werklocaties in Den Haag en Rotterdam wordt vervoerd. Hier wordt alle binnengekomen babykleding eerst gewassen en gestreken en gesorteerd op seizoen en maat. Daarna kan het inpakken van de Start Kids® beginnen.

Al dit werk wordt door vrijwilligers verricht. Kitty: ‘Waar mogelijk proberen we daarbij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Die kunnen dan in het kader van dagbesteding bij het transport of inpakken van de babyspullen worden betrokken.’ En die hulp is van harte welkom, want de Start Kids® zijn populair. Tot dusver zijn dit jaar al bijna evenveel startpakketten uitgegeven als in heel 2015.

Slimme Boefjes heeft momenteel dan ook het meest behoefte aan kleding en beddengoed om de pakketten mee te vullen, en daarnaast hoopt de stichting ook meer fondsen aan zich te kunnen verbinden. Het initiatief wil namelijk verder groeien, vertelt Kitty: ‘We zijn nu alleen nog in de Randstad actief, maar onze ambitie is om uiteindelijk landelijk te gaan’. Want Slimme Boefjes hoopt de komende jaren nog veel meer ouders blij te kunnen maken.

Meer weten over Stichting Slimme Boefjes? Bekijk dan hun profiel op de MAEX via onderstaande button: 

Bekijk profiel